Oppimisanalytiikan avulla sinua tuetaan opintojen aikana – mitä on oppimisanlytiikka?

Opinnoissa käytetään erilaisia sähköisiä työvälineitä. Osa niistä on hallinnon järjestelmiä ja lain mukaan pakollisia. Niihin tallennetaan esimerkiksi sinun osoitetietosi, lähiomaisesi tiedot, ja opintojen etenemistä koskevat tiedot.

Jokaisesta suoritetusta kurssista tallentuu kurssin nimi, päivä, jolloin sen suoritit sekä arvosana. Tämä tieto siirretään automaattisesti kansalliseen KOSKI-järjestelmään. KOSKIsta voit myöhemmin opintojen päätyttyä tarkistaa kaikki suorituksesi. Sinne tallentuu koko opintohistoriasi.

Osa opinnoista vaatii sähköisen oppimisympäristön käyttöä. Oppimisympäristöt tallentavat käytöstä erilaisia tietoja, kuten sisään- ja uloskirjautumisen ajankohtia, tehtäväpalautuksen ajankohtia jne. Tietoja tallennetaan useasta eri syistä.

Opon ja opettajiesi tehtävä on auttaa opintojen etenemisessä ja oman urapolun hahmottumisessa. Opinnoista tallentuvaa tietoa voidaan käyttää ohjauksen tukena.

Oppimisanalytiikka kuulostaa hienolle sanalla, mutta se käytännössä tarkoittaa sitä, että opettaja / opo katsoo opinnoista tallentuneita päivämääriä ja kellonaikoja ja miten tekemäsi tehtävät ovat edenneet, siltä pohjalta pyrkivät tekemään arviota muun muassa ovatko opintosi edenneet suunnitelmiesi mukaan, ovatko opettajan tekemät tehtävät olleet sinulle ja muille opiskelijoille hyödyllisiä, pitäisikö joihinkin opittaviin asioihin syventyä enemmän.

Ohjauksen ja opetuksen lisäksi tietojen pohjalta pystytään selvittämään muun muassa teknisiä vikatilanteita. Esimerkiksi, jos jokin tehtävä ei ole tallentunut oikein. Mitä tapahtui, mihin aikaan, millä tunnuksella.

Mitään tietoa ei saa käsitellä varomattomasti. Eri järjestelmissä on erilaiset suojaukset ja vain tietyt henkilöt voivat niitä käyttää.

Oppilaitokseltasi löytyy rekisteriseloste, jossa kerrotaan mitä tietoja sinusta tallennetaan, mihin ne tallentuvat, mihin tietoja käytetään ja kuka niitä saa käyttää. Sieltä löytyy myös tieto, kuka on oppilaitoksen tietosuojavastaava, johon voit olla yhteydessä ja kysellä tarkemmin asiasta.

 

Advertisement