Opinnot jäivät kesken ja kotiin tuli irtisanoutumislappu – mitä nyt?

Syystä tai toisesta opinnot ovat sinulta jääneet kesken, eikä yhteistä säveltä oppilaitoksen kanssa löytynyt. Joskus ei vaan ala kiinnostanut, elämäntilanne muuttui radikaalisti tai opinnot tuntuivat liian hankalilta. Aina ei vaan ole mitään virallista syytä.

Jos olet alle 29-vuotias, kuulut nuorisotakuun piiriin. Etsivä nuorisotyö auttaa sinua tästä eteenpäin.

Useilla paikkakunnilla on myös Ohjaamo. Ohjaamoiden kotisivulta löydät sinua lähimpänä olevan Ohjaamon. Ohjaamo on oikea fyysinen paikka mihin mennä, jos verkkopalvelut tuntuvat kryptisiltä ja vaikeilta käyttää. Ohjaamossa on töissä ihmisiä, jotka osaavat auttaa KELAn papereiden kanssa, osaavat auttaa uuden opintopaikan etsimisessä, auttavat työpaikan etsinnöissä, järjestävät erilaisia kursseja, jotka tukevat oman polun löytymisessä.

Ohjaamoon voit ottaa mukaasi kaikki mitä olet portfoliotasi varten kerännyt. Ei haittaa vaikka asiat olisivat keskeneräisiä ja vain omassa kännykässäsi tallessa. Ne kertovat paljon mitä olet tehnyt ja mikä on ollut sinusta kiinnostavaa. Opintopolku.fin KOSKI-palvelusta näette yhdessä mitä suorituksia olet tehnyt ja missä vaiheessa opinnot olivat.

Jos päätät palata opintojen pariin, uudessa oppilaitoksessasi katsotaan yhdessä uudestaan mitä osaamista sinulla jo ennestään on. Sinun henkilökohtainen opintopolkusi muodostuu puuttuvan osaamisen hankkimisesta ja tavoista, joilla voit sen itsellesi hankkia.

Oma opintopolku ei koskaan katkea, siinä on mutkia ja pysähdyksiä ja on ihan OK ottaa aikaa harhailuun. Harvalla meillä tie opintojen ja työn välillä on ihan niin suora moottoritie, kun se päällepäin näyttää.

Linkit, sovellukset yms.

KOSKI-palvelu https://opintopolku.fi/oma-opintopolku/

Advertisement